Initiatiefnemer
Inventi
Partners

This widget requires Flash Player 9 or better.

Mediapartners
Mediapartners
Met de steun van
Stad Antwerpen
Infobrochure
PDF icon Download de InventiChess 2010 infobrochure.

InventiChess 2010 Internationaal Grootmeesternormentoernooi

  • Hoofdsponsor en initiatiefnemer Inventi

Het toernooi haalt dit jaar niveau FIDE categorie X. Met dit initiatief draagt InventiChess bij aan de groeiende populariteit van schaken en brengt het deze intellectuele sport naar het publiek.

Tempo: 90 minuten voor minstens 40 zetten, gevolgd door 30 minuten extra tijd voor de rest van de partij + 30 seconden toegevoegde tijd per zet vanaf zet 1.

Bart Michiels, Belgisch kampioen 2004, speelt een exhibitiepartij tegen Mher Hovhanisian, Belgisch kampioen 2009 & 2010, tijdens een CEO-tornooi in 2009.

De 10 topschakers van het Grootmeesternormentoernooi

Naam Land ELO Leeftijd
GM Georg Meier GER 2648 23 jaar
GM Ivan Sokolov BIH 2641 42 jaar
GM Andrei Istratescu ROU 2620 35 jaar
IM Mher Hovhanisian ARM 2479 32 jaar
IM Bart Michiels BEL 2460 23 jaar
IM Jan-Willem De Jong NED 2444 29 jaar
FM Stephane Hautot BEL 2422 30 jaar
IM Geert Van der Stricht BEL 2393 38 jaar
FM Stefan Docx BEL 2370 36 jaar
FM Tom Piceu BEL 2362 32 jaar

  • De paringen voor het toernooi kan u hier bekijken.

GM Georg Meier
GM Georg Meier
ELO 2648, 23 jaar, GER

De carrière van deze jonge, Duitse schaakgrootmeester loopt als een trein. Enkele jaren geleden was hij nog een anonieme internationale meester, nu staat hij al aan de drempel van de top 100 van de wereldranglijst. Op de Olympiade in 2008 imponeerde hij met een score van 7/9. Met een toernooiprestatie van 2779 toonde hij dat hij met de absolute wereldtop kan concurreren.

GM Ivan Sokolov
GM Ivan Sokolov
ELO 2641, 42 jaar, BIH

Deze Bosnische schaakgrootmeester, zoon van een Bulgaarse vader en een Kroatische moeder, werd in 1988 kampioen van het toenmalige Joegoslavië. Hij won in 1999 in het Nederlandse Wijk aan Zee van de Russische topschaker Garry Kasparov. Sokolov is niet alleen een begenadigd schaker, maar ook een succesvol schaakauteur.

GM Andrei Istratescu
GM Andrei Istratescu
ELO 2620, 35 jaar, ROU

Deze Roemeen werd op zijn 20ste internationaal grootmeester en is sindsdien een vaste waarde op vele internationale toernooien. Zo behaalde hij in 2004 een tweede plaats in de “Grand prix d’échecs d’Aix-en-provence” na voormalig wereldkampioen en schaaklegende Anatoly Karpov. Hij is succesvol trainer van de Franse nationale schaakploeg.

IM Mher Hovhanisian
IM Mher Hovhanisian
ELO 2479, 31 jaar, ARM

Deze Internationale Meester kwam in 2003 naar ons land en raasde als een wervelwind door het Belgische schaaklandschap. Hij werd 3 keer Vlaams kampioen, stapelde de toernooizeges op en bekroonde zijn vooruitgang vorig jaar met een eerste Belgische titel. Hij staat bekend om zijn onconventionele speelstijl en zorgt altijd voor spektakel. Hij is een zeer geliefd en gewaardeerde jeugdtrainer.

IM Bart Michiels
IM Bart Michiels
ELO 2460, 23 jaar, BEL

“De kick van het winnen is het allerleukste in het schaakspel”, benadrukt de Wetteraar Bart Michiels en hij kan het weten. In 2004 verraste hij door in Westerlo de jongste Belgische kampioen aller tijden te worden. De successen bleven volgen, want in 2006 won hij het prestigieuze “Maîtres vs. Espoirs”-toernooi in Lausanne. Tijdens de Belgische Interclub van vorig jaar scoorde hij zijn eerste GM-norm.

IM Jan-Willem de Jong
IM Jan-Willem de Jong
ELO 2444, 28 jaar, NED

“Ik hou van schaken omdat het spel aanzet tot een voortdurende persoonlijke verbetering”, motiveert deze frisse Nederlander zijn keuze voor het schaakspel. De Jong begon met het schaken
op zijn 5de en werd enkele jaren later meteen Nederlands jeugdkampioen bij de min 14-jarigen. Hij werd eerder al 2de in de 1ste editie van het InventiChess toernooi.

FM Stéphane Hautot
FM Stéphane Hautot
ELO 2422, 30 jaar, BEL

Deze vriendelijke schaker uit Luik is al jaren een vaste waarde in de Belgische schaaktop. Vorig jaar klopte hij op het Belgisch Kampioenschap de latere kampioen Mher Hovhanisian. Begin 2010 behaalde hij de overwinning in het 1ste individuele schaakfestival voor Franstaligen in Hammamet, Tunesië.

IM Geert Van der Stricht
IM Geert Van der Stricht
ELO 2393, 38 jaar, BEL

Deze Gentenaar schaakt al sinds zijn negende en is een bekende naam in de Belgische schaakwereld. In 2003 werd hij Belgisch Kampioen, in 2008 haalde hij zijn eerste grootmeesternorm en blonk hij uit door het sterk bezette Taminco-toernooi in Gent op zijn naam te schrijven. Hij versloeg onder meer GM Alexandre Dgebuadze. Sindsdien is Van der Stricht gretig op zoek naar een tweede grootmeesternorm.

FM Stefan Docx
FM Stefan Docx
ELO 2370, 36 jaar, BEL

Als Antwerpenaar speelt Stefan Docx een heuse thuismatch tijdens InventiChess 2010. Zijn vuurdoop wordt het echter niet, want hij schitterde in de eerste editie van InventiChess enkele jaren geleden al door de toen ongenaakbare topspeler Evgenij Miroshnichenko te verslaan. Docx heeft al meerdere sterke open toernooien op zijn naam geschreven en werd vorig jaar nog Vlaams kampioen.

FM Tom Piceu
FM Tom Piceu
ELO 2362, 32 jaar, BEL

Deze Bruggeling is een schaakkameleon: hij houdt zich zowel bezig met competitieschaak, coaching en is momenteel voorzitter van de Vlaamse Schaakfederatie. Het mag dan ook niet verbazen dat Piceu
schaken ziet als een combinatie van “kunst, sport en competitie”. Dat hij goed is in die combinatie, toonde hij door meerdere Vlaamse kampioenschappen aan zijn prijzenkast toe te voegen.